زنجیر صنعتی
یکی از مهمترین ابزار جهت انتقال نیرو زنجیر صنعتی می باشد. زنجیرهای صنعتی دارای ابعاد و جنس های مختلفی بوده و در انواع مدل های تک و دو ردیفه تولید می گردد. متداول ترین جنس مورد استفاده در زنجیر صنعتی استیل نگیر و فولاد با کربن کم یا زیاد می باشد. در زنجیرهای صنعتی جهت محافظت از زنجیر از پوشش هایی مانند گالوانیزه استفاده می شود. پوشش گالوانیزه باعث افزایش عمر کاری زنجیر شده و در برخی مواقع از زنجیر از جنس تلفون تولید می شود.
زنجیرهای صنعتی از اتصال قطعات کوچک زنجیر به یکدیگر ساخته شده است این قطعات توسط پیم هایی به هم متصل می گردد. زنجیر هنگامی که با چرخ همگام خود درگیر شود نیرو را به چرخ دنده دیگر منتقل می کند. زنجیر صنعتی می تواند به تنهایی عامل حرکت بوده و یا درحالتی عامل به حرکت در آوردن ابزاری دیگر باشد. زنجیرهای صنعتی با توجه به اندازه و گام دارای قدرت کششی بالا و به صورت کنترل شده و بدون خلاصی است. از نقاط ضعف این زنجیرها می توان به ایجاد صدا در موقع کارکردن و وزن بالا اشاره کرد.
انواع زنجیر صنعتی
- زنجیر صنعتی استیل نگیر
- زنجیر صنعتی تفلون
- زنجیر صنعتی ضد آب
- زنجیر صنعتی شاخکدار
- زنجیر صنعتی پایه بلند
- زنجیر صنعتی کانوایر
زنجیر صنعتی یک قطعه کاربردی در صنعت بوده که خود از قطعات و بخش های منسجم کوچک تری تشکیل شده است. این قطعات کوچک بسته به سایز و کاربرد زنجیر در تعداد مشخص و با استفاده از پین به هم وصل می شوند. این زنجیرها پس از درگیر شدن با چرخ همگام خود، انرژی لازمه را دریافت کرده و آن را به دیگر چرخ دنده ها منتقل می کنند. معمولاً از این زنجیرها برای انتقال قدرت و به حرکت درآوردن دستگاه ها و تجهیزات صنعتی استفاده می شود؛ بدین صورت که یا خود این زنجیرها می توانند عامل حرکت دستگاه باشند و یا توان را از چرخ دنده یک بخش به چرخ دنده بخش دیگر منتقل کنند.
از ویژگی های این نوع زنجیرها می توان به توان کششی قابل توجه آنها (متناسب با اندازه و گام)، انتقال قدرت کنترل شده، بدون خلاصی و غیره اشاره کرد. از این زنجیرها در دستگاه ها و ماشین های مختلفی استفاده می شود که از جمله آنها می توان به ماشین چاپ، خودروها، موتور سیکلت، نوار نقاله و غیره اشاره کرد.
جنس زنجیرهای صنعتی
زنجیرهای صنعتی را معمولاً از جنس نیکل، نقره و استیل می سازند که در این بخش به کاربردهای هر کدام از آنها خواهیم پرداخت. در مواردی که زنجیرها دارای تماس لحظه ای هستند و یا در شرایط کاری که زنجیرها با آب تماس پیدا می کنند، معمولاً از نوع نیکلی آنها استفاده می شود. زنجیرهای نقره ای نیز برای محیط های اسیدی کاربرد دارند که دلیل آن نیز می تواند مقاومت آنها در برابر خوردگی باشد.
زنجیر استیل
زنجیر استیل نیز نوع دیگری از زنجیرهای صنعتی بوده که در مدل های مختلفی چون زنجیر استیل 304، زنجیر استیل 316 و زنجیر استیل تولید AS 600 تولید می شوند. از زنجیرهای مدل 304 برای شرایط کاری با دمای بالا و خورندگی گسترده استفاده می شود. از نوع 316 این زنجیرها نیز برای شرایط کاری و محیطی با دماهای بسیار بالا و خورندگی بسیار گسترده تر از حالت قبل استفاده می شود. زنجیرهای مدل AS 600 نیز برای همان شرایط کاری دو مدل قبل استفاده می شوند که در کنار آن از مقاومت سایشی بیشتری نسبت به دو مدل دیگر برخوردار هستند.
زنجیر الواتور
زنجیرالواتور یکی از انواع زنجیرهای حلقوی می باشد که از میلگرد ساخته می شود . زنجیرهای حلقوی به دلیل قابلیت های زیاد در جهت حرکت در تمام جهات مختلف یکی از مناسب ترین المان های مناسب برای بالابرهای الواتور می باشد که می تواند در برابر کشش و سایش های حرکت های پی در پی الواتورها مقاومت نماید .
به دلیل فرایند ساخت این زنجیرهای الواتورها مقاومت و استقامت بسایر بالایی در برابر سایش ، کشش و شکست دارند همچنین این زنجیرها طول عمر ۵ برابری در نسبت به زنجیر و کرپی الواتور دارند.
زنجیر الواتور و کرپی الواتور به سبب بهره گیری از دانش روز عملیات حرارتی و استفاده از متریال مرغوب دارای کیفیت بسیار بالا بوده که باعث شده این محصولات مقاومت بسیار بالای در برابر سایش کشش و شکست داشته باشند و در صنایع همچون سیمان و معدن که دارای سایش بالا هستند کارکردی طولانی داشته باشند یکی از اشتباهات رایج در انتخاب زنجیر الواتور،انتخاب زنجیر جرثقیل G80 میباشد زنجیر های جرثقیل همانطور که از نام شان پیداست برای بار بلند کردن استفاده میشود و در مقابل سایش ،تتش و خستگی بسیار ضعیف میباشند که این خود نیز یکی دیگر از تفاوت های اساسی آنها میباشد. لذا جهت استفاده حتما میبایست از زنجیر های مناسب الواتور که دارای سختی سطحی HV 800 با عمق 1 الی3 میل از جنس فولاد منگنز دار استفاده کرد. استاندارهای ابعادی این زنجیرهای الواتور بطور کل طبق استاندارهای DIN 766,DIN764,DIN 22253 میباشد.
مزایا و ویژگی های زنجیر صنعتی
زنجیرهای صنعتی از مزایا و ویژگی های بسیاری برخوردار هستند که از جمله آنها می توان به انتقال توان و قدرت به دستگاه ها در فواصل بالا، افزایش عملکرد و راندمان دستگاه ها، انتقال توان به طور همزمان در چند جهت متفاوت و غیره اشاره کرد. همچنین استفاده از زنجیرهای صنعتی در شرایط کاری مختلف و دشوار مانند محیط هایی با دما و رطوبت بالا از دیگر مزایای این تجهیزات به شمار می رود. در کنار آن استفاده از این زنجیرها در دستگاه ها و ماشین آلات، باعث کاهش فشار وارده بر بخش های مختلف این دستگاه ها شده و همین امر نیز افزایش طول عمر آنها را به همراه خواهد داشت.